Ana Bekuta

0
63

Ana Bekuta (rođena Nada Polić) je srpska pevačica narodne muzike. Rođena je 6. septembra 1959. godine u mestu Banja blizu Priboja gde je završila gimnaziju. Majka Milica, po zanimanju kuvarica, i otac Branko, zemljoradnik, trudili su se da ćerkama obezbede pristojne uslove za život uprkos oskudici sa kojom su se svakodnevno suočavali. Gordana-Nadežda je najstarije dete u porodici Polić i ima dve sestre Dobrilu i Milinu. Sa sedamnaest godina je zatrudnela nakon kratke veze sa čovekom čije ime ne želi da otkrije. Pošto su oboje bili mladi i nezreli, rastali su se i sva odgovornost je pala na maloletnu Gordanu-Nadeždu. Njeno odrastanje i tinejdžerski period obeležilo je menjanje pelena i brige zbog neizvesne budućnosti. Zbog pritiska koji su roditelji na nju vršili i straha od komentara okoline, morala je da ostavi dete u dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici. Sin Igor je tamo ostao prvih osam i po meseci nakon čega ga je majčina porodica prihvatila. Njena prvobitna želja bila je da postane učiteljica što je naišlo na majčino odobravanje. Međutim, otac Branko koji je svirao frulu, podržao ju je u nameri da se bavi muzikom. 1974. godine zaradila je prvi honorar na takmičenju „Prvi glas Priboja“ na kome joj je pripala druga nagrada. Prvi angažman imala je sa dvadeset godina u hotelu Mileševa u Prijepolju. Na taj način upoznala je klavijaturistu Aleksandra Savića sa kojim je bila u braku deset meseci. Narednih pet godina je učila zanat pevajući po hotelima širom Jugoslavije.
1981. godine je upoznala bubnjara Predraga Vidovića Preju koji je formirao bend čiji su članovi, osim njih dvoje, bili: Sava Jovanović, Milenko Božić, Boban Živković i Zoran Bursać. Tokom saradnje, Nada Polić i Predrag Vidović su se zbližili i bili su u vezi narednih deset godina.
1982. godine preselila se u Šabac gde je radila i brinula o sinu.
1983. septembra 1985. godine grupa izdaje album pod nazivom „Ana Bekuta“ za izdavačku kuću PGP RTS. Predrag Vuković Vukas je bio producent i tvorac velikih hitova kao što su: „Pesma“, „Vodi me“, „Ti si me varao“, „Čuvaj se samo za mene“ i „Ja nisam rođena da živim sama“ sa kojom je nastupila na festivalu Hit parada. Pod njegovim uticajem uzima umetničko ime Ana Bekuta jer je na tadašnjoj muzičkoj sceni bilo mnogo pevačica sa istim imenom. Prihvatila je predlog Lidije Habić iz PGP-a da uzme prezime Bekuta što na crnogorskom označava mali zakrivljeni nož koji se stavlja u drvene korice.
1984. godine snimaju album „Ti mi trebaš“ na kome je sa istoimenom pesmom ponovo nastupila na festivalu Hit parada. Izdvojili su i hitovi: „Molitva za malo sreće“, „Budi jako, srce moje“ i „Tajne suze“.
1985. godine objavljuje album „Samo ti“ sa pesmama: „Piši mi“, „Sve mi tvoje nedostaje“, „Suze moje vidi pa odluči“, „Ne poklanjam bisere“, i druge.
1986. godine objavljuje album „Samo ti“ sa pesmama: „Piši mi“, „Sve mi tvoje nedostaje“, „Suze moje vidi pa odluči“, „Ne poklanjam bisere“, i druge.
1987. godine počinje da sarađuje sa Marinom Tucaković i Hasanom Dudićem što rezultira albumom „Stani, stani, zoro“ i mnogim hitovima poput: „Šta bi bila ja, šta bi bio ti“, „Bog te kaznio“ i „Rano moja“ sa kojm je pobedila na festivalu MESA.
1988. godine nastupa na festivalu Vogošća u Sarajevu sa pesmom „Moje čežnje, moje nade“.
1989.godine izlazi album „Tu sam ruku da ti pružim“ sa kojeg su se izdvojile pesme: „Bekrija“, „S’ tobom sreće ni za lek“, „Ostavljena“, „Zanele te noći“, i druge. Sa pesmom „Tugo moja crnooka“ nastupa na festivalu MESA i u Valandovu sa pesmom „Stariot džumbuslija“.
1990. godine napušta grupu i odlazi u Beograd sa klavijaturistom Slobodanom Smakićem sa kojim je živela i radila do 2000. godine. Iako je njena karijera išla uzlaznom putanjom, pevačica ističe kako je 90-ih godina teško živela u iznajmljenom stanu na Senjaku. Sestre su imale mala primanja, a otac je bio teško bolestan i ubrzo je preminuo. Strahovala je zbog sina koji je u tom periodu bio u vojsci u Prištini.
1991.godine objavljuje album „Pitaš kako živim“ sa istoimenim hitom. Sem ove pesme, izdvojile su se: „Veseljak“, „Imam jedan život“, „A i ti me izneveri“, itd.
1992. godine izdaje album „Taj život moj“ na kome veliki uspeh postižu pesme: „Ne žalim ja“, „Što me pitaš“ i „Oluja“.
1993. godine ponovo sarađuje sa Marinom Tucaković i izlazi album „Opet imam razlog da živim“ sa hitovima: „Kralj ponoći“, „Zlatiborske zore“ i „Umri muški“.
1994. godine objavljuje album „Sve je bolje od samoće“ sa istoimenim hitom. Dobila je unuka Branka, a 2000. godine unuku Sofiju. Njih smatra svojom najvećom radošću. Tu godinu, osim unuke, obeležio je i album „Kriv si samo ti“ sa pesmama: „Milo moje“ i „Zelene oči“.
1995. godine za Grand izdaje album „Svirajte mi onu pesmu“, a najveći uspeh imali su hitovi „Crven konac“ i „Kako da ljubim posle nje“.
1996. godine objavljuje album koji nosi njeno ime u izdanju Grand produkcije. Istakle su se pesme: „Ma što baš ti“ i „Treba vremena“, duet koji je otpevala sa Draganom Kojićem Kebom.
1997. godine izlazi album „Brojanica“ sa istoimenim hitom. Pored njega, veliku popularnost doživele su pesme: „Otkud baš ti“ i „Ako ga vidite“.
1998. godine objavljuje „Manite se, ljudi“, a najpoznatije pesme su: „Dobro jutro, lepi moj“ i „S’ tobom bar znam gde je dno“. Na festivalu u Valandovu peva pesmu „Luduva mesečina“.
1999. godine nastupa na Grandovom festivalu sa pesmom „Ničija“.
2000. godine je izašao album „Blago meni“ na kome je snimila duetsku pesmu sa Hasanom Dudićem, „Ljubavi moja“. Ima dva dueta sa Marinkom Rokvićem: „Još te volim“ i „Stani suzo“ i jedan sa Dobrivojem Topalovićem „Po rastanku“. Nakon toga izdala je par kompilacija sa najvećim hitovima. Pokušala je sina da odgovori od razvoda, ali nije uspela. Na estradi ima mnogo prijatelja, ali najbliskija je sa Mirom Škorić i Sonjom Mitrović Hani. Za razliku od mnogih kolega koji su karijeru gradili na skandalima, Ana Bekuta je odbila ponude da učestvuje u rijaliti šou programima i trudi se da publiku privuče svojim pesmama i vokalnim sposobnostima. Trenutno je u vezi sa bivšim srpskim ministrom Milutinom Mrkonjićem koji je i dalje u braku sa suprugom Draganom.