FK Šumadija 1903

0
77

Uz pomoć Čika Dače i malo sportske sreće, umesto krpenjače te 903, moj pradeda zamalo kad sed nije ostao, kad je loptu video okruglu 100%! I vukovi iz šuma sišli su sa uma, kad je plava četa počela sve da rešeta…
Početak himne FK Šumadija 1903 iz Kragujevca govori upravo o samom početku fudbala u ovom gradu, ali slobodno možemo reći i Srbiji. Te 1903. Danilo Stojanović, mladi inženjer i u to vreme honorarni nastavnik u Vojnozanatskoj školi u Kragujevcu, obećao je svojim đacima da će im uskoro pokazati „stvar koja će nam svima izmeniti živote“. Veliki zaljubljenik u novu igru, koju je zavoleo za vreme studija u Nemačkoj, sutradan je to i učinio.

Za vreme odmora između dva časa izneo je pred đake obećanu stvar i, kako kaže u svojoj knjizi, nije imao reči da opiše oduševljenje koje je izazvala jedna obična fudbalska lopta. Mnogi su joj se glasno divili, mnogi čudili, a još veći broj učenika je ćutao. Munjevitom brzinom udario je loptu i poslao je u visokom luku u drugi kraj dvorišta, tog istog trenutka kada je pogledao oko sebe, video je da je ostao potpuno sam! Svi đaci su se munjevitom brzinom uputili ka lopti. To je za sve prisutne bilo pravo pravcato čudo! Lopta je sa sobom donela i novu igru! Kragujevčani su počeli da igraju fudbal.

Fudbal, nova, potpuno nepoznata igra, izazivala je zaprepašćenje i glasno negodovanje u kragujevačkoj čaršiji. Ugledni trgovci i zanatlije nisu mogli da prihvate da njihova deca „jurcaju po poljani za jednom običnom mešinom, i to onako razgolićena, samo u gaćicama“. Fudbalere su od prvog dana pratile pogrde i malograđanski podsmeh, što srećom, nije moglo da obeshrabri i zaustavi mlade entuzijaste u širenju ljubavi prema ovoj čudnovatoj igri.
Samo nekoliko dana kasnije u jednoj učionici Vojnozanatske škole održana je osnivačka skupština prvog kluba, kako u Kragujevcu , tako i u Srbiji. Danilo Stojanović je ustao i dao predlog da se klub nazove Šumadija. Istog trenutka svi su oduševljeno uzviknuli: „Živeo čika Dača!“. Tako je 14.septembra 1903. godine momak od svega 24 godine dobio nadimak Čika Dača, a Kragujevac i Srbija svoj prvi fudbalski klub. Na vašarištu je napravljeno i prvo igralište. Tu su se često odigravale utakmice između Šumadije i kragujevačke omladine.

Godinu dana posle osnivanja, Dačina Šumadija 1903 odigrala je i prvu utakmicu. U to vreme utakmice su se igrale samo za praznike. Tako su na Svetu Trojicu 1904. godine fudbaleri Šumadije gostovali u beogradskom klubu Soko. Na stadionu u Košutnjaku domaćin je ubedljivo pobedio rezultatom 9:0 (2:0), ali je, gle čuda, i prvi ikada odigrani susret u Srbiji ostao upamćen po spornoj situaciji. Sudija Spasić je, po mišljenju čika Dače, neopravdano poništio jedan gol gostiju zbog navodnog ofsajda. U anale će svakako ući i podatak da su prvu „pravu“ utakmicu posmatrala svega četvorica gledalaca, i to poimence: čika Dača, princ Đorđe Karađorđević, dr Voja Kujundžić i predsednik Sokola Đorđe Naslas. Usledilo je zatim gostovanje i na tlu Austrougarske. Duel protiv najstarijeg Srpskog kluba Bačke 1901 nije bio ništa manje zanimljiv. Bačka je slavila rezultatom 5:0 (3:0). Ovako ubedljivoj pobedi domaćih, svakako je doprinela i činjenica da su carinici dvojne monarhije zabranili ulazak u zemlju polovini kragujevačkih igrača, pa su Subotičani morali da im pozajme trojicu fudbalera kako bi se meč uopšte odigrao.

Na sve nedaće Šumadije nadovezao se tvrdoglavi i ponosni golman Mihailović, koji je u znak protesta odbio da obuče standardnu golmansku opremu i na gol-crtu stao odeven u tradicionalnu narodnu nošnju iz Šumadije. U košulji, jeleku, pantalonama, sa šajkačom na glavi i opancima na nogama, Mihailović nipošto nije želeo da pravi parade i prlja svoju odeću pa je zaustavljao samo najlakše protivničke udarce.

Posle dva poraza, u trećoj utakmici konačno je usledila pobeda. Na gostovanju u Aleksincu žrtva je bio Deligrad, a rezultat 5:0 za Kragujevčane. Par godina po osnivanju, 1911. godine čika Dača je krenuo put Beograda da udara temelje nekim novim klubovima. Možda je baš iz tog razloga Šumadija 1903 i ostala bez nekih zapaženijih rezultata na tadašnoj fudbalskoj sceni.
Što se tiče nove istorije treba napomenuti da su naime Vukovi pre četiri godine ulaskom u Srpsku ligu i dogovorom sa predstavnicima lokalne uprave, svoje ime ustupili sadašnjem superligašu Radničkom 1923, koji je bio u krizi. Bila je to fuzija da bi “novi” klub i pod zajedničkim imenom nastavio takmičenje i plasirao se u Prvu ligu Srbije. Samo godinu dana trajale su ove fuzije, pa je prvoligaš nastavio takmičenje pod imenom Radnički 1923, a Šumadija 1903 nastavila trku u Zoni za povratak u republički rang.

Danas se Šumadija 1903 ponosno šepuri na prvom mestu Zone „Morava“. Vukovi su ove sezone bili odlični. Kako na svom popularnom „Bubnju“, tako i u gostima kod Mokre Gore, Orlovca iz Mrčajevaca te Takova iz Milanovca. Rukovodeće strukture kluba se nadaju da će se na kraju sezone radovati plasmanu u Srpsku ligu.

Toliko o najstarijem klubu u Srbiji. Sledećeg vikenda pročitajte priču o njenom osnivaču i slobodno možemo reći ocu našeg fudbala, Danilu Stojanoviću, za one koji do sada nisu znali, popularnom Čika Dači.