Knjaževsko srpski teatar

0
42

Knjaževsko-srpski teatar ( srpska ćirilica : Kjaževsko-srpski tetar , engleski: Kneževo srpsko pozorište ) najstarije je pozorište u centralnoj Srbiji . Sjedište mu je Grad Kragujevac , četvrti grad po veličini u Srbiji . Pozorište je osnovao 1835. godine Miloš Obrenović , knez Srbije . U vreme osnivanja pozorišta, Kragujevac je bio prva prestonica Kneževine Srbije .
Istorija

Scena Joakim Vujić
Joakim Vujić (1772–1847), književnik, prevodilac, nastavnik stranih jezika, pozorišni producent, reditelj Knjaževskog Srbskog tetara, prvi direktor srpskog dvorskog pozorišta u Kragujevcu 1835/36.

Izvještaj o izvođenju prve svjetovne predstave Krestalica u kazalištu Rondella u augustu 1813. u Budimpešti, a koja je prevodila i organizirala Joakima Vujića. Ova predstava označila je početak srpskog sekularnog teatra.

Jedan od najplodnijih njemačkih pisaca August von Kotzebue (1761–1819) čini se da je bio Vujićev omiljeni dramatičar, jer je preveo sedam Kotzebuejevih drama.

Obnovljena je nakon Drugog svjetskog rata, a postala je najotvorenija kulturna institucija grada koja širi svoj utjecaj oko sebe. Pozorište ovog pozorišta pokrenulo je plejadu izuzetno dobrih umjetnika koji su obilježili historiju pozorišta u zemlji.

Pozorište grada Kragujevca koje nosi ime oca prvog srpskog teatra Joakima Vujića razvilo je svoj repertoar i uprizorilo predstave i pretvorilo se u moderno savremeno pozorište.

Prve pozorišne predstave su 1825. godine postavili nastavnik Đorđe Evgenijević i njegovi učenici. Tokom svoje druge posete Kragujevcu Joakim Vujić radio je zajedno s njima.

U jesen 1834. godine, na poziv velikog kneza Miloša , Joakim Vujić, najpoznatija i veoma cijenjena ličnost zbog svog kazališnog djela, došao je u Kragujevac s velikim iskustvom i repertoarom. Vrlo brzo je postavljen za direktora Teatra sa zadatkom da organizuje pozorišni rad.

Knjazesko Srbski Teatar – Prvo srpsko dvorsko pozorište smešteno je u adaptirane prostorije tipografije i to je bila zgrada sa binom, kutijama i prizemljem. Repertoar kazališta sastojao se uglavnom od njegovih predstava dok se kazališni ansambl pored Vujića kao vodećeg glumca i redatelja sastojao od srednjoškolaca i odraslih amatera.

Prve predstave upriličene su u periodu od 2. do 4. februara 1935. godine kada su održane takozvane skupštine Sretenje (U pohodu Bogorodice). To su uglavnom bile Vujićeve predstave koje su se izvodile za Velikog kneza i njegovu porodicu i predstavnike naroda, odnosno članove Skupštine; muziku je komponovao Jožef Slezinger.