Manifestacije koje se održavaju na teritoriji grada Kragujevca

0
89

Manifestacije koje se održavaju na teritoriji grada Kragujevca daju novu dimenziju turističkoj ponudi mesta i u prvi plan stavljaju kulturu, istoriju i prirodne lokalitete na koje Kragujevčani treba da budu ponosni. Zavirite u prvi deo naše liste i svakako posetite neku od manifestacija prvom prilikom.

Manifestacija: Dan grada

Kada: 6. maja

Organizator: Skupština Grada Kragujevca

O manifestaciji: Na Đurđevdan, 6. maja 1818. godine, u manastiru Vraćevšnica, knez Miloš je proglasio Kragujevac prestonicom Srbije. U čast ovog značajnog datuma za istoriju grada organizuju se brojne svečanosti: izložbe, koncerti, književne večeri i naravno neizbežni svetlosni efekti na noćnom nebu – vatromet. U vremenskom periodu tokom kojeg Kragujevčani proslavljaju Dan grada, mladi iz čitave zemlje i regiona svraćaju u Kragujevac na koncerte koji se organizuju tri večeri za redom – Neverne bebe, Bajaga i instruktori, Plavi orkestar, Željko Samardžić, Severina Vučković, Agata, Crvena jabuka… su samo neka od imena koja su u pomenutom periodu održala koncerte u Kragujevcu.
Manifestacija: Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije

Kada: mesec april

Organizator: Prva kragujevačka gimnazija

O manifestaciji: Festival afirmiše stvaralaštvo mladih gimnazijalaca iz oblasti dramskih umetnosti iz cele Srbije. Tokom deset dana trajanja “Susreta” mladi iz cele Srbije posećuju Kragujevac, predstavljaju publici svoje predstave, “domaćice” iz Prve gimnazije vode ih u obilazak grada, što ne prolazi bez upoznavanja kragujevačkih utočišta boema – kafana. “Susreti” su omiljena aktivnost učenika iz Đačkog parlamenta i organizacije “Sopče” iz Prve gimnazije. Na “Susretima” se upoznaju prijatelji za ceo život i rađaju one najslađe, prve ljubavi. “Susreti” postoje od 1997. godine.

Manifestacija: Bogojavljansko plivanje za “Krst časni”

Kada: 19. januar na Bogojavljenje

Organizator: “Svebor” i Gradska turistička organizacija “Kragujevac”

O manifestaciji: Tradicionalni običaj čije je negovanje u Srbiji po odluci Adolfa Hitlera prekinuto 1941. godine, sve dok 1998. godine ovu svetkovinu ne obnavlja Svebor. Svake godine 33 učesnika različitih godina starosti, uglavnom muškaraca, prepliva razdaljinu od 33 metara na Šumaričkom jezeru, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Ovogodišnji pobednik je Borko Manić iz Goradža, ali kako je Borko već bio najbrži i 2008. godine, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog Jovana, odlučio je da krst godinu dana bude kod najstarijeg učesnika, Boška Dimitrijevića, koji je bio učesnik na svim prethodnim nadmetanjima.

Manifestacija: Fića fest

Organizator: Klub ljubitelja fića

O manifestaciji: Tradicionalno okupljanje vlasnika i ljubitelja fića sa prostora bivše Jugoslavije održava se od 2005. godine. Najstariji “fića“ u Srbiji je model iz 1962. godine Kragujevčanina Petra Igrutinovića i ima status vozila od istorijskog značaja. U sjajnom je stanju, a svaki deo je originalan.

Manifestacija: Dečji karneval
Kada: Dan grada, 6. maj
Organizator: Gradska turistička organizacija “Kragujevac”
O manifestaciji: Karnevalska povorka dece predškolskog i školskog uzrasta, plesnih škola i sportskih društava kreće se centralnim gradskim ulicama do pozornice na kojoj se izvodi bogat scenski program. Stručni žiri bira najlepše maske, a najkreativniji učesnici karnevala nagrađuju se prigodnim nagradama.

Manifestacija: Dani otvorenih dvorišta
Kada: jun/jul
Organizator: Zavičajno udruženje “Mihailo Petrović“ iz Vlakče i GTO “Kragujevac”
O manifestaciji: U selu Vlakča se od 2008. godine održava manifestacija “Dani otvorenih dvorišta“. U okviru ove manifestacije biraju se najlepša dvorišta u četiri kategorije: najlepše park dvorište, najlepše etno dvorište, najlepše dvorište Šumadije i najlepši dvorišni detalj.

Manifestacija: Internacionalni festival harmonike
Kada: mesec jul
Organizator: Muzička škola “dr Miloje Milojević”
O manifestaciji: Reč je o manifestaciji sa dugom tradicijom – od 1989. godine. Održava se u periodu od 4. do 14. jula svake godine, u sali Prve kragujevačke gimnazije. Učesnici ove manifestacije su pobednici najvećih i najprestižnijih svetskih takmičenja u harmonici.